Aanschaf van een pup

undefined

U denkt er wellicht over om een pup aan te schaffen. 

Omdat u natuurlijk zo lang mogelijk en zoveel mogelijk plezier van uw hond wilt hebben, kunt u hier informatie vinden over een aantal zaken waar u op moet letten als u een pup gaat uitzoeken. 

Als eerste moet natuurlijk het hele gezin er achter staan. Een hond heb je toch al gauw 10 jaar en daar moet dus rekening mee gehouden worden. Verder spreekt het voor zich dat u denkt aan vakanties, uitlaten, medische kosten etc. 

Hier willen wij het slechts hebben over de aanschaf, waar haal je een pup vandaan? 

In de praktijk merken wij dat veel mensen pups kopen die aangeboden worden in dierenwinkels of via internet. Wij willen hier graag voor waarschuwen, de pups worden nogal eens te vroeg bij de moeder weggehaald, ze zijn vaak niet (goed) gevaccineerd en kunnen daardoor een slechte start maken, wat zich kan vertalen in veel zorgen en dierenartskosten voor u als eigenaar. Niet alleen qua gezondheid maar zeer zeker ook sociaal gezien. Daarnaast weet men van deze hondjes vaak niet wie de moeder of de vader is, waar ze vandaan komen en wat ze allemaal al hebben meegemaakt. Probeer de verleiding in de dierenwinkels of op internet dan ook te weerstaan. 
Als u toch een pup koopt via internet of in een dierenwinkel, probeer dan zoveel mogelijk over de pup te weten te komen!

Zorg dat u in ieder geval de moeder van het nest hebt gezien, is zij vriendelijk? sociaal? Hoe gaat ze met haar pups om? Maar niet alleen de moeder is belangrijk, minstens zo belangrijk zijn de fokkers.
Fokkers spelen een grote rol in het sociaal maken van de pups. 
Hebt u kinderen, zoek dan een fokker die kinderen in huis heeft of regelmatig kinderen over de vloer krijgt. Wat doet de fokker allemaal met de pups, zitten de pups ergens achteraf in een schuur of groeien ze binnenshuis op? 

undefined

En wat natuurlijk erg belangrijk is, wordt het een ras hond of een leuke kruising? Over het karakter van een rashond is iets meer te vertellen dan van een kruising, veel rassen hebben een bepaalde achtergrond of zijn gefokt voor bepaalde doeleinden. Dit brengt vaak ook mogelijke medische problemen met zich mee. Een grote Berner Sennen hond kan eerder slijtage van zijn heupen krijgen dan een Jack Russell Terrier, een Jack Russell Terrier is echter gefokt om te jagen..wat ook weer bepaalde karaktereigenschappen met zich mee brengt. Bij de Raad van Beheer kunt u hierover allerlei informatie aanvragen. 

De 1e socialisatie van de pup loopt tot ongeveer 12 weken, de beste periode om een pup in huis te nemen is met ongeveer 8 weken. 
Dit betekent dat u zelf dus "maar" 4 weken heeft om de pup kennis te laten maken met van alles en nog wat. (ook na 12 weken blijven de pups leren, echter de 1e socialisatie is de belangrijkste periode in het leven van een pup) Hoe meer de fokker doet met uw pup des te leuker, makkelijker en socialer deze wordt als hij groter is. 

U hebt een fokker uitgekozen en gaat een pup uitkiezen. 
Waar moet u op letten? Kies een pup niet puur alleen op gevoel, kijk naar de oogjes, zijn deze schoon, let op de bouw van de hond, loopt hij goed? Is de pup ontwormd? Is er een vaccinatieboekje aanwezig met een gezondheidsverklaring van een dierenarts? 
Probeer daarnaast een idee te krijgen over het gedrag van de pup. Een pup die vrij aanwezig is, dus zich lekker opdringt, zal dit in zijn latere leven zeer waarschijnlijk ook doen. Laat de pup zich makkelijk optillen of verzet hij zich hevig? Al deze dingen zeggen iets over het karakter van de hond op latere leeftijd. Uiteraard speelt u zelf een hele grote rol in het jonge leven van uw pup. Hoe meer aandacht u nu aan de pup besteedt des te leuker en makkelijker hij wordt op latere leeftijd.