Vaccinatie

undefined

Vaccineren van uw huisdier biedt een extra bescherming tegen bepaalde infectieziekten. 
Wanneer u NIET vaccineert wil niet zeggen dat uw dier de ziekte zal krijgen, maar het is WEL zo dat wanneer u WEL vaccineert u zeker bent dat uw huisdier de infectieziekte NIET krijgt.

Een vaccin is een hulpmiddel voor het lichaam om zich te beschermen tegen bepaalde bacteriën of virussen die in sommige gevallen, zonder bescherming, dodelijk kunnen zijn. Een vaccin wordt gemaakt van een bacterie of virus die verantwoordelijk is voor een bepaalde ziekte. Dit wordt in hoeveelheid aangepast, waardoor het lichaam antistoffen op gaat bouwen tegen deze ziekten. 
De ziekten waartegen wij jaarlijks vaccineren zijn o.a. Parvo, Hondenziekte, Leptospirose en Kennelhoest. Sommige vaccinaties dienen elk jaar te worden herhaald, sommige om de drie jaar. Het vaccineren van een huisdier is maatwerk en er wordt jaarlijks bepaald welk type vaccin voor uw huisdier geschikt is.
Het schema is uiteraard afhankelijk van de infectiedruk: wat speelt er op het moment van vaccinatie, gaat het dier naar een pension, naar de hondenuitlaatservice, naar een training, naar het buitenland. 
Wanneer u bij ons staat ingeschreven met uw huisdier, krijgt u elk jaar een oproepkaartje voor de vaccinatie en wordt er met u besproken welke vaccin dat jaar nodig is voor een goede bescherming.

Pups krijgen een bepaalde weerstand van de moeder mee, pups zijn echter ook zeer gevoelig voor bepaalde virussen, zoals het Parvo-virus en het Hondenziektevirus. 

Daarom moeten pups in het begin meerdere malen gevaccineerd worden om ze zo een optimale bescherming te geven. 
De 1e vaccinatie op 6 weken leeftijd, de 2e op 9 weken en de laatste op 12 weken leeftijd.

Daarnaast hebben wij ook de mogelijkheid om een titerbepaling uit te voeren(titreren). Hierbij kijken we of uw hond nog voldoende afweerstoffen heeft tegen Hondenziekte, Hepatitis en Parvo. We nemen hiervoor een klein beetje bloed af. 

De hondsdolheid vaccinatie is in Nederland niet verplicht.
Gaat u met uw hond naar het buitenland dan moet de hond wel gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid, het rabiës vaccin. Deze vaccinatie is drie jaar geldig en moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden. Dit moet worden genoteerd in het paspoort van uw hond. Ook moet de hond gechipt of getatoueerd(leesbaar!) zijn.

Jaagt u met uw hond, dan adviseren wij om de hond wel te vaccineren tegen hondsdolheid, dit omdat de ziekte overgebracht kan worden door vossen.