Moederloze konijntjes

Konijnen zijn 33 dagen drachtig. De jongen worden doof, blind en kaal geboren. Ze blijven normaal 2 tot 3 weken in het nest. De moeder zoogt de jongen 4 – 6 weken. Meestal 2 maal per dag, ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat. 
Het kan voorkomen dat het moederkonijn overlijdt, niet voldoende of geen melk heeft. Wanneer moet je dan ingrijpen?
Als de jongen erg onrustig zijn. 
Als je de eerste paar dagen een jong buiten het nest aantreft, ( dit gedrag vertonen ze wanneer ze honger hebben). 
Als de jongen rimpelig worden, ( dit kan betekenen dat ze uitdrogen en afvallen).

Huisvesting
Zorg voor een rustige plek in huis. Een plastic bak is gunstig voor jongen om ze te huisvesten, deze houdt de warmte beter vast dan bijvoorbeeld een traliekooi. Met een witte handdoek als bodembedekking kun je nagaan of de ontlasting en urine goed is. Konijntjes met de oogjes open (vanaf 10 dagen ongeveer), mogen een plukje hooi in een hoekje om aan te knabbelen.
Om meer warmte te creëren kun je gebruik maken van een warmtelamp, elektrisch dekentje of een kruik. Pasgeboren konijntjes kunnen zichzelf nog niet op temperatuur houden. 
De lichaamstemperatuur van volwassen konijnen is 38,3 – 39,6 graden Celsius.
De optimale lichaamstemperatuur van jonge konijnen is +/- 37 graden Celsius.
Voeding 
Als vervangende melk kun je gerust puppy of kittenmelk gebruiken. Gemiddeld voed je een konijntje 3 tot 4 keer per dag, het makkelijkst met een 1 cc spuitje. De hoeveelheid is afhankelijk van het gewicht, globaal gesproken 10% van het lichaamsgewicht per dag. Het is aan te raden om ze dagelijks te wegen rond het zelfde tijdstip. Vlak na de geboorte zullen ze wat gaan afvallen maar na een week wordt het gewicht stabiel en zal daarna toe nemen. Een middelgroot jong zal gemiddeld met +/- 25 gram per dag in gewicht toenemen. Na ongeveer 2 weken kun je ze konijnenvoer bijgeven en een klein stukje brood, geef liever nog niet teveel groenvoer. Ook vers water mag nu niet ontbreken.