Abces

Helaas komen er vaak abcessen bij konijnen voor. Ze kunnen veroorzaakt worden door tand- of kiesproblemen en veroorzaken dan een zogenaamd kaakabces. Ook kan een abces ontstaan door bacteriën die door wondjes in de huid in het lichaam terecht komen. We zien vaak grote abcessen onder de kaak of in de hals. Een abces is een met pus gevulde holte. De pus bij konijnen is kaasachtig (stevig vloeibaar) tot dik vloeibaar. 
Om achter de oorzaak van het abces te komen kunnen we, onder sedatie, een röntgenfoto van het abces maken. Op die manier kunnen we zien of het door een kiesprobeem veroorzaakt wordt of dat het een abces is dat op zich zelf staat. 
Als we het abces niet weg kunnen halen maken we de holte van het abces leeg. Daarna wordt een grote opening in de huid open gelaten. Via dit gat kan de abcesholte gezalfd worden en kan het wondvocht weglopen. Als dit niet afdoende is, kan het abces ook operatief worden verwijderd.
Het voordeel is dat je dan schoon weefsel weer aan elkaar kunt hechten en dat je een snellere genezing kunt bewerkstelligen. Helaas kan het abces niet altijd in zijn geheel weggehaald worden. Soms is het zelfs niet mogelijk om een groot gedeelte van het abces weg te halen. In de hals lopen grote bloedvaten en belangrijke zenuwen en ook de luchtpijp.