Trommelzucht

Een konijn kan niet boeren, gas kan er alleen via de anus uit. Vaak ontstaat gas voorin het darmstelsel, in de kronkeldarm. Het heeft dan een lange weg te gaan, voordat het via de meters lange opgevouwen darmen eindelijk bij de uitgang komt en het lichaam kan verlaten. Vaak lukt dat niet goed, en de urenlange pijn kan zoveel stress op de darmen geven dat de darmwerking helemaal stilvalt. Pijnstilling is daarom een belangrijk onderdeel van een gasbehandeling. Een konijn dat last heeft van trommelzucht, stopt met eten, waardoor de darmen stil komen te liggen. Een andere probleemplek waar gas vaak ontstaat, is de blindedarm. Als het konijn last heeft van trommelzucht, is het dan ook belangrijk om nog dezelfde dag te komen met het konijn. De dierenarts zal de behandeling instellen, afhankelijk van de ernst van de zaak. Het konijn moet gestimuleerd worden om weer te gaan eten, soms zelfs door het konijn te dwangvoederen. 

Symptomen die het meeste voorkomen zijn: 
- Harde borrelende geluiden in de buik van je konijn, of doodse stilte. Normaal hoor je zachtjes borrelen als je aan de buik luistert. 
- Je konijn wordt apathisch, wil met rust gelaten worden, zit vaak met de ogen half gesloten. 
- Stopt met eten (hoeft zelfs de lekkerste dingen niet). 
- Je konijn ligt in een ongemakkelijke of ongebruikelijke houding - gedeeltelijk op de zij om de pijn te verlichten (hoogstwaarschijnlijk met het voorste gedeelte van het lichaam wat omhoog terwijl de achterpoten relaxed lijken); of je konijn wil helemaal niet liggen maar geeft de voorkeur om rechtop te zitten in een heel rechte houding. 
- Vaak zal je konijn rusteloos zijn, steeds een andere plek zoeken en met de achterpoten het stro wegtrappen, dat is vanwege de pijn. 
- Wegrennen en zich verstoppen, als dat geen normaal gedrag is
- Snelle ademhaling of hijgen, is een teken van pijn. 
- Knarsetanden, luid, alsof er kiezels worden doorgebeten, is een teken van pijn. 
- De buik zal heel hard aanvoelen, of extreem zacht. 
- Als je je konijn optilt, is hij (vaak) slap. 
- Geen keutels, of natte.