Algemeen

Veel mensen vinden ratten vies of eng. Ze worden nog vaak geassocieerd met ziektes en rioolratten. De wilde rat leeft inderdaad in riolen en kan enkele ziektes bij uitzondering overbrengen. Voor tamme Rattus rattus 
ratten geldt dit niet. Deze dieren zijn zelfs heel vriendelijk, erg aanhankelijk en zeer schoon.
Ratten zijn knaagdieren en zijn familie van de muizen. Beide soorten vallen onder de familie van Muridea (muizen en ratten). Er vallen honderden muizen- en rattensoorten onder deze familie. De tamme rat stamt af van de bruine rat (Rattus nervegicus).

Voordat je een rat koopt Koop een rat niet omdat je het dier er leuk uit vind zien. Bedenk eerst of je wel tijd hebt om een rat zijn hele leven te verzorgen en aandacht te geven. De verzorging brengt ook de nodige kosten met zich mee. Niet alleen voer en bodemmateriaal, maar ook de dierenartskosten als de rat ziek wordt. 

Waar koop je een gezonde rat 
Veel dierenwinkels verkopen ratten, maar deze dieren zijn vaak alleen voor het geld gefokt door zogeheten broodfokkers. Ze komen vaak al met 3 a 4 weken in de winkel en dat is veel te jong. De kans op een angstig of soms zelfs agressief dier is dan erg groot. Een rattenjong (ritten) kan pas 5 of 6 weken na de geboorte naar een nieuwe leefomgeving. 

Een liefhebben die af en toe een nestje heeft zal gelijk beginnen met de “ opvoeding” . De ratjes zullen tam gemaakt worden en ze zullen al aan verschillende dingen gewend worden. Het nadeel is dat je niet goed kan zien of het om een liefhebber gaat of om een broodfokker. Als mensen zich gaan verdiepen in genetica en erfelijke gebreken van de rat dan noemen we dat een rattery. Bij een rattery wordt er dus niet zomaar gefokt, maar heel bewust en met het doel om goede, gezonde en langer levende ratjes te krijgen. 

Door heel Nederland zijn diverse opvangcentra waar een heleboel tamme ratten op een nieuw baasje wachten. Deze ratten zijn soms wel wat ouder, maar het opvangadres kan je wel meer vertellen over het karakter van de rat en wat hij/zij fijn vind en wat niet.

Als je een vrouwtjesrat wilt aanschaffen moet je er op letten dat er geen mannetjes in hetzelfde verblijf zitten. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een zwangere rat koopt. 

Huisvesting
De grootte van een rattenverblijf is afhankelijk van het aantal ratten dat erin woont. Omdat ratten graag klimmen, mag de kooi zeker niet te laag zijn.
Er zijn diverse verblijven in de handel. Een traliekooi is vanwege de klimmogelijkheden het meest geschikt. Het voordeel van een traliekooi is de goede ventilatie. Pas wel op voor tocht. 
Een aquarium of grote glazen bak is een wat minder goed verblijf. Het moet aangepast worden met de nodige klimattributen. Ook is er geen ventilatie. In sommige oude aquaria zit vaak stopverf in de hoeken. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid van de rat.
Een binnenvolière is wel erg geschikt als rattenverblijf. Met veel klimattributen is dit een waar rattenparadijs. 
Gebruik nooit zaagsel als bodembedekking van het rattenverblijf. Zaagsel bevat te veel stof en daar zijn ratten erg gevoelig voor. Dit leidt tot luchtwegproblemen. 

Ratten houden erg van nestmateriaal. Dit kun je in de winkel kopen, maar stukjes stof of papier kunnen ook. Geef nooit hamsterwatten, want daar kunnen ratjes in stikken. Gebruik bijvoorbeeld een bloempot als nesthuisje. Een plastic huisje uit de winkel is minder geschikt voor ratten, want ze zullen het binnen korte tijd kapot maken. Bijna alle ratjes zijn helemaal gek op een hangmatje. Je moet dit alleen wel regelmatig verschonen en het kan gebeuren dat de ratjes het hangmatje kapot knagen. Dit betekent echter niet dat ze het niet leuk vinden. 
Plaats wat wilgentakken of takken van fruitbomen in de kooi om het klim (en knaag) plezier te vergroten. Simpele materialen als kartonnen rolletjes of een katoenen touw zijn ook geschikt. 

Voeding
Ratten zijn echte alleseters. Naast plantaardig voer hebben ze ook dierlijke eiwitten nodig. Dit zit verwerkt in de meeste soorten rattenvoer. Gewoon knaagdiervoer is dus niet geschikt, omdat dit de dierlijke eiwitten niet bevat. 

Geef dagelijks groenten en/of fruit. Wissel dit af. Het groenvoer moet onbespoten en gewassen zijn. 
Verder kun je als extraatje af en toe een stukje hard geworden brood, noten of wat yoghurt geven. Vermijd vet- en suikerrijk voedsel. Ook gekruid eten is uit den boze. Hier kunnen de ratten darm problemen van krijgen. 
Geef zowel het droogvoer als het versvoer in een klein zwaar voerbakje. De ratten kunnen deze bakken niet omstoten en dit voorkomt een hoop rommel. 

De drinkfles moet altijd gevuld zijn met vers drinkwater. Een drinkbakje is minder geschikt, omdat het niet zo hygiënisch is doordat er snel rommel inkomt en de ratten kunnen het omgooien. De drinkfles moet 1 keer per week schoon gemaakt worden met een flessenborsteltje om algengroei te voorkomen. 

Mannetje of vrouwtje Behalve het formaat (vrouwtjes wegen maximaal 450 gram, terwijl mannetjes wel 750 gram wegen), verschilt ook het karakter tussen beide geslachten. Een mannetjesrat is rustiger en luier dan een vrouwtje. Een vrouwtjesrat is nieuwsgieriger en ondernemender en kan niet lang stil zitten. Toch zijn zowel mannetjes als vrouwtjes aanhankelijk en intelligent. Mannetjes hebben een sterkere lichaamsgeur en urinegeur dan vrouwtjes.

De rat met andere huisdieren Honden, katten en fretten kunnen de rat als prooi zien. Zorg er daarom voor dat deze dieren niet zomaar bij de rat kunnen komen. 
Konijnen en cavia’s zijn van nature bang voor ratten. Hamsters, muizen, gerbils en andere kleine knaagdieren moeten ook bij de rat vandaan gehouden worden. Deze dieren vormen een smakelijk hapje voor de rat.

Wat kost het houden van een rat
De rat zelf is het goedkoopste. De prijs hiervan is gemiddeld 10 euro per rat. Een kooi kost al snel rond de 100 euro. De prijs van de bodembedekking en het voer verschilt per soort en merk. Bij 2 ratten moet je ongeveer op 20 euro per maand rekenen. Een bezoek aan de dierenarts varieert van 15 tot 50 euro per keer (exclusief medicijnen). Operaties beginnen bij 80 euro.