Gezondheid en ziekten

Ratten zijn groepsdieren en moeten dus minimaal met z’n tweetjes zitten. Ze hebben dit echt nodig. De fabel dat je een rat makkelijk alleen kan houden als je die veel aandacht geeft is echt onzin. Ze hebben elkaar nodig voor het gezelschap, te communiceren en elkaar verzorgen. 

Hoe herken je een zieke rat? 
Ratten zijn sterke vitale dieren. Als je ze de goede voeding en verzorging geeft zullen ze zelden ziek worden. Toch kan het wel eens voorkomen dat je rat ziek is. 
Wanneer je merkt dat je rat al een dag lang weggekropen zit of zich minder laat zien dan gewoonlijk is het goed om de rat te voorschijn te halen. De vacht is een hele goede indicator, als deze dof is en wijd, overeind staat is de rat hoogst waarschijnlijk ziek. Vochtige ogen, een reutelende, stotende, luidruchtige ademhaling en niezen wijzen vaak op problemen met de longen of de neusholte. Is de anus of de buik vies, dan lijdt het dier meestal aan een darmaandoening. 

Een rat is een prooidier. Dit houdt in dat een rat zich niet kwetsbaar kan opstellen. Als je merkt dat je rat niet zichzelf is moet je zo snel mogelijk een afspraak maken met de dierenarts, want als je merkt dat de rat zich niet lekker voelt, dan is er ook echt iets aan de hand!
Geef een zieke rat een warm, rustig plekje. Wanneer hij niet drinkt kun je hem wat extra vochthoudend fruit geven zoals peer, sinaasappel of meloen.