Castratie Hengst

undefined

Castratie van de hengst
Een groot deel van de hengsten wordt gebruikt in de sport of voor recreatieve doeleinden. Hierbij is het voortdurend uiten van hengstengedrag vaak lastig. Dit gedrag wordt veroorzaakt door het mannelijk geslachtshormoon testosteron, dat gemaakt wordt in de testikels (zaadballen). Het doel van de castratie is dus niet alleen het uitschakelen van de zaadproductie, maar vooral het uitschakelen van de productie van testosteron. 

Wanneer castreren?
Door het dier langer hengst te laten kunnen sommige exterieurkenmerken zich beter ontwikkelen (zwaardere bespiering, meer hals). Wanneer de eigenaar hier belang aan hecht zal het dier op latere leeftijd (bijvoorbeeld 3-4 jaar) gecastreerd moeten worden. 
Afhankelijk van de gekozen castratiemethode kan ook het seizoen van invloed zijn op het moment van castreren. Dit is vooral van belang wanneer er een castratiemethode gebruikt wordt waarbij de operatiewonden niet gesloten worden. Het voorjaar is dan de beste tijd; de weiden staan vol met gras en het aantal insecten is ten opzichte van de zomer nog gering. Dit betekent dat er voor het paard direct na de castratie een ‘schone’ omgeving is, waar het dier kan herstellen van de ingreep.
In de praktijk komt het erop neer dat de meeste hengsten gecastreerd worden als ze 1-2 jaar oud zijn.
 
Voorbereiding voor de operatie
Voordat met de operatie wordt begonnen moet eerst een zorgvuldig algemeen onderzoek van de hengst gedaan worden. Als het dier niet gezond is kan de operatie beter uitgesteld worden. Ook wordt gecontroleerd of beide testikels wel volledig zijn afgedaald in het scrotum. Als het dier een klophengst blijkt te zijn moet de castratie door een ervaren chirurg in een kliniek worden uitgevoerd. Voor de operatie moet het paard tegen tetanus geënt zijn.
 
Castratie, de operatie methode:
 
Wij opereren de hengsten liggend, volgens de half-bedekte methode.
Dit houdt in:
Na de gezondheidscontrole krijgt de hengst een eerste injectie om suf te worden (sedatie). Daarna wordt hij met behulp van een infuus in liggende positie gebracht en
Worden de benen uitgebonden. Het operatie gebied wordt schoongemaakt en de testikels worden ook nog plaatselijk verdoofd.
Met twee snedes worden een voor een de testikels verwijderd. De lange zaadstreng, waaraan zij opgehangen waren, wordt afgebonden zodanig dat daarmee de buikholte weer afgesloten wordt.
De huidsnede blijft open om het wondvocht af te kunnen voeren
 
Na de operatie wordt de geruinde hengst behandeld met antibiotica en evt. pijnstillers.
De wond kan wat gaan zwellen, geef het paard weidegang zodat de dikte vanzelf weer verdwijnt.
 
Castratie en de verzekering:
De castratie van een hengst tot een leeftijd van twee jaar valt wat risico’s betreft onder de ziektekostenverzekering. Vraag bij de castratie van een hengst van drie jaar en ouder even naar de voorwaarden van de eigen verzekering.