Wondverzorging

undefined

Meer dan eens worden wij geroepen bij een paard met een wond. Soms is de oorzaak duidelijk (vechten, hekwerk, etc), maar lang niet altijd. Wat ga je nu doen en waarom? Hechten of niet? De grootste kans op een mooie genezing wordt verkregen met hechten. Dat kan echter niet altijd. Meerdere factoren spelen hierbij een rol. De belangrijkste vraag luidt: ‘hoe oud is de wond?‘. Wonden die ouder dan 8 uur zijn laten zich slecht hechten. Daarnaast is de aard van de verwonding van groot belang. Is er weefsel weggescheurd of is het een rafelige wond, dan zijn de kansen op een mooie genezing ook verkleind. Bij twijfel of een wond hecht moet worden is het altijd mogelijk om de dienstdoende dierenarts een foto te sturen van de wond, met deze dierenarts samen kan dan overlegd worden hoe de wond behandeld moet worden.

Belangrijk is dat hechten altijd de voorkeur heeft. Hierbij zijn namelijk de minste complicaties te verwachten. Bij paarden genezen wonden slecht. Zeker als je het vergelijkt met andere diersoorten. Kortom: extra zorg is vereist.

Ook zijn paarden vatbaar voor tetanus. Dit wordt veroorzaakt door een bacterie die altijd in de omgeving aanwezig kan zijn (in de grond, op metaal, etc). Een goed, dus jaarlijks, gevaccineerd paard heeft afweerstoffen tegen tetanus. Een niet of niet goed gevaccineerd paard moet worden beschermd met tetanusserum en worden behandeld met antibioticum om de kans op het krijgen van tetanus aanzienlijk te verkleinen.

Wat kunt u alvast doen?
U mag de wond voorzichtig afspuiten met koud water. Dit voorkomt zwelling en reinigt de wond enigszinls. Doet u verder niets. Stop, spuit of smeer niets zelf in de wond. Ondanks allerlei goed bedoelde adviezen werkt de aanwezigheid van zalven en sprayen in de wond vaak de genezing tegen. Men gebruikt nogal eens acederm® omdat dit de genezing bevordert. Dit is een goede keus bij oppervlakkige wonden aan de huid (schaafwonden).

Complicaties
Ten opzichte van menig ander diersoort is een paard een lastig dier voor wat betreft wondgenezing. Wonden aan de benen springen nogal eens open na het hechten. Dat komt door de spanning in de huid en de enorme beweeglijkheid. Daardoor vormt zich nogal eens wild vlees in de wond (= granulatieweefsel). Dit moet in ernstige gevallen chirurgisch worden verwijderd. Reden genoeg om zoveel mogelijk te proberen te voorkomen dat er granulatieweefsel gevormd wordt. Dat wil zeggen: snel laten hechten als dat mogelijk is, de wond voorzichtig afspoelen, rust houden, ontsteking van de wond voorkomen (antibiotica) en vooral ook wonden aan de benen onder verband laten genezen.