Wormen

undefined

Vrijwel alle paarden in Nederland zijn besmet met inwendige parasieten. Vooral infecties door wormen en hun larven spelen een rol. Daarnaast zijn larven van de paardenhorzel vaak aanwezig. Vooral bij jonge paarden kunnen infecties met wormen ernstige ziekte veroorzaken.

Welke wormen kun je bij het paard tegenkomen?
. veulenworm (Strongyloides Westeri)
. grote strongyliden (Strongylus Vulgaris)
. kleine strongyliden (Cyatostominose, ‘bloedwormen’)
. spoelworm (Parascaris equorem)
. aarsworm (Oxyuris equi)
. lintworm (Anaplocephala perfoliata)
. longworm (Dictyocaulis arnfieldi)
. paardenhorzel (Gastrophilus)

Elk wormtype heeft zijn eigen verspreidingspatroon, per leeftijd en huisvestingsomstandigheid van het paard kan een bepaald type zich handhaven.
Het is van groot belang om inzicht te krijgen in de hoeveelheid en het type van de worm om deze effectief te kunnen bestrijden. Te veel en overmatig gebruik van ontwormingsmiddelen werkt resistentie in de hand.
Neem daarom een mestmonster en laat deze onderzoeken, via de praktijk zijn hiervoor pakketten beschikbaar. Aan de hand van deze uitslag kunnen overleggen hoe gericht te ontwormen in uw specifieke omstandigheden.
Deze pakketten zijn samengesteld door het Veterinair Parasitologisch Laboratorium
“ ’t Woud”
Voor uitgebreide informatie over de verschillende wormsoorten en hun levenscycli bezoek de website van ’t Woud: www.wormbestrijding.nl

De uitslag van ‘t Woud wordt ook altijd naar ons gestuurd. Wij kijken mee naar de uitslag en kunnen in de gaten houden welke wormsoorten er in de omgeving van uw paard het meest te vinden zijn en waarmee uw paard op dit moment besmet is. Samen overleggen we dan over een plan van aanpak en evt. welke wormbestrijdings- middelen het beste gebruikt kunnen worden.