Gebitsproblemen bij de kat

undefined

De kat heeft carnivoren (vleeseter) gebit. Dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi mee te vangen en te verscheuren. Naast de scherpe klauwen spelen de sterke hoektanden een belangrijke rol bij het vangen en doden van de prooi. De grote knipkiezen worden gebruikt bij het verscheuren van de prooi.

De ontwikkeling van het gebit van de kat begint al in de baarmoeder: de tandkiemen voor zowel het melk- als het blijvende gebit worden al voor de geboorte aangelegd. Net als de mens en de hond heeft ook de kat een melk- en een blijvend gebit. 
De kittens worden tandloos geboren. De eerste elementen van het melkgebit komen 2-4 weken na de geboorte door. In het begin zijn er geen tanden of kiezen te zien. 

 

 

 

 

 

 

undefined

 

De soorten en aantallen van het gebit van de kat worden weergegeven in een zogenaamde tandformule. Voor de kat ziet deze er als volgt uit. Er zijn 30 gebitselementen: 12 snijtanden, 4 haaktanden, 10 premolaren en 4 molaren.

De kat heeft slechts één gebit en moet daar zijn hele leven mee doen. Stinkt de kat erg uit zijn bek, dan kan dit onder andere te maken hebben met gebit, - of tandvleesproblemen, maar ook maagklachten of problemen met de nieren kunnen dit veroorzaken. Het laten controleren van het gebit is dan erg belangrijk. De dierenarts zal het dier nakijken en beoordelen of het gebit schoongemaakt moet worden, dit moet onder narcose gebeuren. Bij de vaccinatie wordt het gebit altijd gecontroleerd.

Gebitsreiniging 

De assistente zal beginnen met het verwijderen van grote brokken tandsteen met behulp van een speciale tang, daarna wordt het gebit zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde grondig schoongemaakt met een ultrasoon reinigingsapparaat. Ook onder de tandhals wordt schoongemaakt, daar bevindt zich vaak de meeste tandplaque. Elementen die los zitten worden verwijderd. De pockets worden gemeten en er wordt bijgehouden welke tanden en/of kiezen in de toekomst extra aandacht nodig hebben. 

Daarna wordt het gebit grondig gepolijst en gespoeld en indien nodig krijgt u antibiotica en/of mondspoeling mee. 

Soms hebben dieren weinig tandsteen maar wel ontstoken tandvlees, dan vindt dezelfde behandeling plaats. 
U krijgt van de assistente uitleg wat er precies gebeurd is en hoe het daarna verder moet. 
Wij bieden na een gebitsreiniging een gratis vervolg consult aan, ongeveer twee maanden na de behandeling. Er wordt dan gekeken hoe het gebit eruit ziet en of het dier gevoelig is voor tandplaque. Sommige dieren hebben een "verstoorde" enzymhuishouding, wat betekend dat zij zeer gevoelig zijn voor tandplaque.
Om te voorkomen dat zij elk half jaar onder narcose moeten kunt u ze speciaal dieet voer geven. 

De beste remedie tegen tandplaque en de daaruit voortkomende tandsteen en tandvlees problemen blijft toch tanden poetsen. Tanden poetsen bij katten lijkt een hele klus, maar sommige katten staan het wel toe. 

Om het gebit van uw kat zo lang mogelijk in goede conditie te houden adviseren wij: 
2) Brokken in plaats van zacht voer 
3) Tanden te poetsen 
4) Eventueel speciale voeding te geven 
5) Regelmatig het gebit (laten ) controleren