Operatie

undefined

U hebt in overleg met de dierenarts of assistente een afspraak gemaakt voor een operatie, maar hoe gaat dat verder in zijn werk? 

Uw huisdier dient nuchter te zijn, dit betekent vanaf de avond voor de operatie vanaf 18:00 geen eten, wel drinken. 
De hond moet goed uitgelaten zijn en het liefst zo schoon mogelijk. 

In principe kunt u uw huisdier tussen 8:00 en 9:00 's ochtends brengen op de dag van de operatie. In sommige gevallen, met name bij honden, spreken we een ander tijdstip af, dit is afhankelijk van ons operatie schema en of u bij de eerste narcose blijft of niet. 
Uw huisdier wordt algeheel nagekeken, de longen en het hart worden beluisterd en als alles goed is krijgt uw kat, hond of ander huisdier van ons eerst een prikje, meestal in de bil spier, waarna het dier langzaam in slaap valt. 
Hier kunt u evt. bij blijven, wij willen er wel nadrukkelijk bij vermelden dat dit alleen in het belang van het dier is, als u zelf rustig bent. Daarna nemen wij uw huisdier van u over en leggen uw huisdier warm weg.

Bij vrijwel elke operatie zullen wij het operatiegebied scheren. 
Dit doen wij zo ruim mogelijk om het operatiegebied schoon en steriel te krijgen. Daarna wordt het gebied grondig gewassen en steriel gemaakt. Uw huisdier krijgt na de operatie pijnstiller en eventueel antibiotica toegediend en indien nodig, leggen wij uw huisdier aan het infuus. Tijdens de gehele operatie en soms ook tijdens het uitslapen krijgt uw huisdier extra zuurstof toegediend. 

Wij maken tijdens de operatie gebruik van operatiejassen, steriele handschoenen en wegwerp operatiedoeken die steriel verpakt zijn. De wond proberen wij altijd zo klein mogelijk te houden, echter in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij tumoren, moeten deze juist ruim weggenomen worden om uitzaaiing te voorkomen. 

In bijna alle gevallen, afhankelijk van de operatie, kan uw huisdier 
diezelfde middag tussen 15:00 en 17:00 weer opgehaald worden. 
Uw huisdier is dan weer goed wakker en op temperatuur gekomen. 
Als u dit op prijs stelt kunnen wij u na de operatie opbellen om verslag te doen. 

Het verdere verloop van de genezing van de wond is grotendeels afhankelijk van u! 
Een hond of kat weet niet, in tegenstelling tot de mens, dat hij van de wond af moet blijven. Hij voelt alleen een vervelend kriebelend gevoel en wil de jeuk stillen, hij gaat aan de wond likken of krabben. 
En dit mag natuurlijk niet! 
U krijgt van ons een kraag, Medical Pet Shirt of een mooncollar mee, afhankelijk van uw huisdier en de locatie van de operatiewond.