Blaasproblemen bij de (ex)kater

Ook bij katers zien we regelmatig blaasontstekingen, de verschijnselen zijn hetzelfde als bij de poes.
Een apart probleem vormen de zogenaamde plaskaters. Het zijn zowel gecastreerde als niet gecastreerde katers die gruis in hun urine vormen. Het zijn in feite hele kleine blaassteentjes.

undefined

 

Bij katers en ex-katers is het laatste deel van de plasbuis erg nauw. Vormt zo'n kater gruis in zijn urine dan kan dit de plasbuis verstoppen. Het gevolg is dat de kater zijn plas niet meer kwijt kan, de blaas overvuld raakt en de nieren het lichaam niet meer zuiveren van afvalstoffen. Kortom, de kater krijgt een niervergiftiging die binnen 48 uur dodelijk kan zijn!
U begrijpt dat dit een spoedgeval is en moet direct door een dierenarts behandeld worden. Hij zal trachten de verstopping op te heffen door de plasbuis door te spoelen of als dit niet lukt, de kater te opereren. 
Om herhaling te voorkomen is naast een antibioticumkuur speciaal dieetvoer nodig. Dit voer gaat de vorming van gruis tegen en bevat tevens stoffen die al gevormd gruis weer oplossen.

Vermoedt u bij uw poes of kater een blaasontsteking neem dan snel contact op met uw dierenarts. Zeker bij een verstopte kater!

undefined