Dekram

De aankoop van een dekram kan voor grote problemen zorgen. Insleep van rotkreupel of luizen komt regelmatig voor. Let op de volgende punten als u een ram aankoopt.
●         Koop op een goed, vertrouwd adres. Ga zelf kijken op het bedrijf en bekijk dan het hele koppel; niet alleen de 10-15 dekrammen die tiptop in een weitje apart staan. Let goed op conditie en kleur van de dieren. Kies voor een bedrijf dat zwoegervrij is.
●         Ga niet voor de laagste prijs. Een goede dekram mag best wat kosten.
●         Let op de regio. In delen van ons land, mn rondom Amsterdam heerst toenemende resistentie tegen leverbot. Met de ram kunnen de resistente leverbotten ook op uw bedrijf binnenkomen. Evt kunt de ram laten testen of hij de ziekte bij zich draagt.
●         Zet de ram minimaal 2 weken in quarantaine, zodat hij geen contact kan hebben met de andere schapen.
●         Twee maal ontwormen. Tijdens de quarantaine-periode moet de ram 2 maal ontwormd worden: eenmaal met een middel uit de Ivermectinen-groep, vervolgens na een week met een middel uit de groep Levamisolen. Zorg voor een voldoende hoge dosering, een volwassen ram is vaak zwaarder dan men denkt!
●         Behandel evt. tegen ectoparasieten zoals schurft en luis. Was de ram met Neocidol en zorg dat de ram overal (dus ook onder de buik en in de liezen) goed nat wordt. Gebruik handschoenen bij dit klusje!
●         Controleer de klauwtjes. Op de eerste dag van de quarantaine controleert u de klauwen. Snij alle losse hoorn weg en zet de ram vervolgens in een stabad met een 10% oplossing van zinksulfaat en een scheutje afwasmiddel. Zorg ervoor dat de kroonranden van de klauwen helemaal onder water staan en laat de ram 5-10 min staan. Herhaal deze behandeling na 10 dagen
 
Bron: Het Schaap 2009/8